Български студент  със самолет от Банкок през Куала Лумпур до

...
Български студент  със самолет от Банкок през Куала Лумпур до
Коментари Харесай

21-годишен българин измина 1800 км, за да гласува

Български студент  със аероплан от Банкок през Куала Лумпур до Сингапур единствено, с цел да може да гласоподава на изключителните парламентарни избори. Йоан Желев подхванал дългото пътешестване, тъй като счита, че с цел да съществува демокрацията всеки би трябвало да упражни своя избор.
Прочетете още
Йоан Желев е на 21 години. Учи " Международни връзки и организации " в Лайденския университет в Нидерландия, само че в този момент по стратегия за продан на студенти е в тайландски университет в Банкок. Откакто е на 18 гласоподава на всички избори. Заради политическата рецесия те са цели девет от 2021-ва година насам. Държи да гласоподава и счита това за свое обвързване и право.

" Исках да гласоподавам тук в Банкок, само че за жалост посолството на България в Тайланд е затворено през 2011-та година и най-близкото посолство е в Ханой, което ме наведе на мисълта, че би трябвало да потърся азиатски страни, където има отворени секции ", разяснява студентът Йоан Желев.
Йоан вижда в описите на ЦИК за гласоподаване в чужбина столицата на прилежащата Малайзия- Куала Лумпур, за където му е най-лесно да пътува.

" Подадох онлайн заявление за гласоподаване в секция в Куала Лумпур, защото на уеб страницата на ЦИК беше оповестено, че Малайзия е вид, само че за жалост не се събраха задоволително подадени заявки, не доближиха минимума от 40 и не се отвори секция. Аз бях единствен, подал онлайн заявление. Но аз към този момент бях резервирал полети и хотел за Малайзия и се надявах нещо да бъде позволено и да мога да отида да гласоподавам ", изясни Йоан.
И в действителност - за благополучие ЦИК открива секция в прилежащия на Малайзия Сингапур. Йоан взема решение в деня на изборите да лети от Куала Лумпур до Сингапур и да гласоподава там. В петък, на 25 октомври приключението стартира.

" Здравейте, аз съм на летището в Банкок и съм подготвен да измина съвсем 1500 км до Куала Лумпур...Полетът мина добре, към този момент съм в Куала Лумпур и в този момент ще диря такси и хотела си...Здравейте, тук е неделя заран. Аз съм на летището в Куала Лумпур. Ще пребродвам още 300 километра, с цел да гласоподавам в Сингапур ", споделя поредно студентът.

Часовата разлика сред България и Сингапур е 6 часа. В 3 часа българско време Йоан най-сетне открива секцията си в жилищна постройка в Сингапур и гласоподава.

" Успях да гласоподавам в 8 часа локално време в изборната секция в Сингапур. Комисията беше извънредно отзивчива с мен. След като пропътувах съвсем 1800 километра със аероплан и прекосих през три държавни граници аз усетих правото си на избор като дълг и считам, че това е същността на демокрацията. И се надявам, че доста от българите през днешния ден ще изминат няколкото крачки от блока си, с цел да упражнят също това тяхно право.
Така, с доста воля и изминати километри, Йоан Желев съумява да гласоподава. Сега го чака противоположният път. Още 1800 километра, от Сингапур през Куала Лумпур до Банкок.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР